e-mail:

info@cultureelcafelisse.nl

Fotoarchief

Cultureel Café 9 mei in de Bollenburcht Teylingen.

Op dinsdag 9 mei was het Cultureel Café Lisse in de Bollenburcht in Voorhout. Dit was inderdaad een bijzondere plek voor een Lissese café. Maar een aantal punten spraken in het voordeel voor deze locatie. Namelijk dat de Bollenburcht maar net over de grens van Lisse ligt. De recente intiemere samenwerking tussen Lisse en Teylingen. Plus het feit dat de Bollenburcht wordt gepromoot door de dorpsdichter van Lisse, Alida van Leeuwen, die hier samen met mede-kunstenaars van Kunstenaars Collectief KuCo exposeert.
Deze keer was er voor het officiële programma een speciaal voorprogramma, in de vorm van een vertelling door Leo van Zanen, een Leidse dichter. Hij droeg het verhaal ‘Echo en Narcissus’ voor, uit de Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius, in Nederlandse vertaling.
Dit sprookjesachtige verhaal gaat over de nimf Echo die houdt van een jongen geheten Narcissus. Deze is echter verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Tenslotte verandert hij in een bloem: inderdaad, een narcis – de prachtige bloem, die ook het thema vormde van de kunst- en tekenwedstrijd van de Bollenburcht.
Omdat de avond in het thema van de Narcis stond, waren er speciale Narcis koekjes gemaakt voor bij de koffie en thee.
Nadat dorpsdichter Alida van Leeuwen iets na 20 uur, mede namens Theo Smakman, de initiatiefnemer van de “Bollenburcht”, de aanwezigen welkom heette met haar Narcis gedicht, begon het officiële programma.
De bezoekers kregen zowel een rondleiding door de Bollenburcht, als een speciale presentatie bij het panorama van de Blauwe Tram door de kunstschilder Simon Balyon.
Natuurlijk waren en genoeg hapjes en drankjes om te nuttigen tijdens de Meet and Greet met de diverse aanwezige KuCo leden. De aanwezigen bekeken de uitgebreide expositie. Vernamen de uitslag van de prijsuitreiking van de kunst- en kleurplatenwedstrijd “Narcis”. En zoals altijd kon er gebruik worden gemaakt van de open microfoon voordat om 22 uur het doek viel (gelukkig niet letterlijk!) en de laatste aanwezigen huiswaarts keerden.
KunstenaarsCollectief KuCo, www.kuco.nl, contactpersoon Alida van Leeuwen, info@kuco.nl

 

Cultureel Café 7 maart in het Gemeentehuis te Lisse

Het café gisteravond was zeer geslaagd. Een band van eindexamenleerlingen van het Fioretti College omlijstten de avond met eindexamensongs. Er werden rondleidingen verzorgd door wethouder Adri de Rhoon langs de kunst op de eerste verdieping. Uitleg over het ambtsketen. Je mocht zelfs een selfie maken met het ambtsketen om. Een tweede rondleiding werd verzorgd door Erwin de Mooij. Erwin nam ons mee de kelder in waar het archief van Lisse bewaard wordt. Hij liet ons zien; het oudste document een overeenkomst door twee notabelen geschreven op koeienhuid uit 1478, documenten in het Frans in prachtige sierletters uit de Napoleon periode, kranten vanaf 1941, heel veel foto’s van de oude Agathakerk en foto’s waarop Lisse voornamelijk nog uit veel weidegronden bestaat. In dit album kunt u de sfeer van de avond proeven.

 

Cultureel cafe bij stichting Kreda 8.11.16

Stichting Kreda is een jonge en dynamische organisatie die activiteiten organiseert voor immigranten. Doel is het bevorderen van hun zelfredzaamheid, welbevinden, school/loopbaan en integratie.

De voorzitter Karolina Eckhart presenteerde de stichting.

Poolse cursisten hielden een presentatie in het Nederlands over de culturele verschillen tussen Nederland en Polen.  En de bezoekers leerde een aantal Poolse woordjes. De nieuwe dorpsdichter Alida van Leeuwen las een gedicht voor uit eigen werk. En niet te vergeten een tafel vol heerlijke Poolse hapjes en drankjes.

 

Cultureel Café in Museum de Zwarte Tulp 28.1.2016

Bezoekers konden hun hart ophalen met een rondleiding langs de museumstukken van Museum de Zwarte Tulp en een expositie van leerlingen van het Fioretti college.

De leerlingen van het Fioretti College hebben kennis gemaakt met  het cultureel erfgoed van Lisse/de Bollenstreek en hebben deze kennis verwerkt in een project. Er zijn uitstapjes gemaakt naar Kasteel Keukenhof,Huys D’ever,Museum de Zwarte Tulp,Vereniging Oud Lisse (VOL), een fietsroute langs gemeentelijke en rijksmonumenten in Lisse en één van de twee wandelingen langs bijzonder landschap.Dit om wat historisch inzicht te ontwikkelen.

De beeldende projecten zijn begeleid door kunstenaars van de BIBkunstschuur en zijn tentoongesteld in het museum.

De open microfoon voor ieder die wat te melden heeft.

Cultureel Café bij de BIB Kunstschuur, september 2014

Druk bezocht Cultureel cafe Lisse bij de Bib. Bezoekers lieten zich zien en horen.

Cultureel Café bij de BIB Kunstschuur, september 2014